Ze zijn er wel. Mensen die zeggen dat ze zich niet laten verleiden door zoetigheid. Maar in de regel kunnen we maar moeilijk weerstand bieden aan gebak, drop, ijs, en niet te vergeten chocola. Ook degenen die niet van taart houden, moeten voor de grap maar eens de etiketten van zogenaamd ‘hartige’ etenswaren bestuderen, dan zien ze dat je maar moeilijk ontkomt aan suiker – het is overal en zit in salades, chips en voorverpakt brood!
Is een beetje suiker dan zo erg? Waarschijnlijk niet, maar als je alles bij elkaar optelt, zal het toch al snel meer zijn dan een beetje. En dus al snel teveel.Suiker is in termen van yin en yang extreem yin. En extremen in de voeding kunnen in het algemeen beter worden vermeden. In het kort gezegd: je lichaam raakt er te snel van uit balans. Dat kun je gemakkelijk aan den lijve ondervinden, althans ik wel. Als ik suiker eet (of at, want nu gebeurt dat nog maar héél zelden) kreeg ik al snel daarna een energiedip. En uiteindelijk speelde suiker een grote rol in de gezondheidsklachten die ik ontwikkelde. Denk daarnaast eens aan ziektes als diabetes, hypoglycemie en aan het toenemend aantal te dikke kinderen en het is duidelijk dat suiker niet bijdraagt aan een gezond lichaam.
Weg ermee dus! Maar hoe moet dat nu, als je bedenkt dat de mens van nature een behoefte heeft aan zoet? Niet getreurd. Je moet er wel wat meer moeite voor doen, maar er zijn voldoende alternatieven. Als zoetmiddel kun je heel goed rijststroop gebruiken, of stroop van andere granen. En zodra je de extreme zoetheid van suiker (of chemische zoetmiddelen) uit je voeding weglaat, proef je de zoetkracht van granen en sommige groenten.
Bonus is dat je vanzelf minder behoefte krijgt aan die mierzoete dingen die je vroeger zo lekker vond en (nog belangrijker) dat je je fitter gaat voelen.
Bovendien smaakt appeltaart zonder suiker eindelijk vooral naar appel.
Myra Hijzen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten