Als ik er nu over nadenk, is het geen wonder dat mijn lijf ging protesteren. Als je eens een ingrediëntenlijst goed leest, is het net of je een gedicht in een onbekende taal tot je probeert te nemen. ‘Gemodificeerd aardappelzetmeel, maltodextrine, smaakversterker E621, kleurstof E160c’ zijn slechts een paar van de bestanddelen van een zakje saus dat ik nog in de kast vond.
Natuurlijk raakt je lichaam uit balans als het zoveel onnodige voedingsbestanddelen binnen krijgt. Wat heb ik nu werkelijk aan kleurstof E160c (geïsoleerd uit paprika) , anders dan dat het misschien gezellig staat op mijn bord? Ik stel me voor dat het er in ons lichaam van binnen net zo chaotisch uit komt te zien als de ingrediëntenlijsten doen vermoeden. En in een samenleving die zo hectisch is als de onze, zit niemand daar op te wachten.
Vers eten is het devies, maar dat is niet altijd mogelijk. Voor die gevallen roepen voedingsdeskundigen niet voor niets dat voor voorverpakt eten geldt dat er niet meer dan vijf verschillende ingrediënten in mogen zitten. Daarbij is het uiteraard vooral de bedoeling dat het om natuurlijke ingrediënten gaat, bij voorkeur biologisch geteeld. Als je je aan deze richtlijn houdt, zul je vrij snel ontdekken dat je lichaam daadwerkelijk ‘rustiger’ en schoner aanvoelt. Meer in evenwicht dus. Beter toegerust om de dagelijkse hectiek het hoofd te bieden.
O, en kijk voor de gein eens even op deze website http://www.smaakversterkers.eu/ waar een hele pagina is gewijd aan het schadelijke karakter van E621. Dan weet je direct waarom dat zakje saus bij mij nooit meer open gaat.
Myra Hijzen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten