Als het al niet de kinderen zijn die worden verleid door snoep in alle vormen en kleuren (er bestaan snoepjes in de vorm van zo’n beetje ieder dier, lijkt het wel) dan zijn het wel de ouders die worden overgehaald om hun kroost zogenaamd ‘gezonde tussendoortjes’ te geven.
Al die slim gepromote voorverpakte koeken blijken bij nadere bestudering echter helemaal niet zo gezond te zijn als de fabrikant ons wil doen geloven. ‘
Neem nu ontbijtkoek, dat staat bol van de suiker, maar de boodschap is dat het zoveel vezels bevat. En al die vruchtensappen die het predicaat ‘gezond’ krijgen, leveren al snel veel te veel suikers op. Het feit dat het vruchtensuikers zijn, maakt de hoeveelheid nog steeds niet goed.
Hoe zorg je er dan voor dat je kind zo verantwoord mogelijk eet en snoept? De basis ligt altijd in de maaltijden. Als je je kinderen gezond eten voorschotelt, gaan ze het vanzelf waarderen. Mijn eigen kinderen zijn inmiddels gewend aan een patroon van deels alternatieve voeding. Dat viel me weer eens op toen hun vriendje er toch maar voor koos thuis te eten nadat hij had gehoord wat er bij ons op het menu stond: seitan, bulgur en pastinaak. Hij kende het niet en reageerde dus als de spreekwoordelijke boer, terwijl mijn kinderen deze gerechten lekker zijn gaan vinden.
Zolang je het roer maar niet te rigoureus omgooit, is het mogelijk ook bij deze kritische doelgroep in de tienerleeftijd een kentering teweeg te brengen. Voor hen staat er dan ook nog weleens vlees op tafel, maar dan minder frequent en in kleinere hoeveelheden dan voorheen.
Ook voor snoep, koek en frisdrank zijn er minder ongezonde alternatieven te vinden. Gezoet zonder suiker of chemische zoetstoffen, bijvoorbeeld.
En dan maar hopen dat apen en kikkers weer gewoon die dieren worden die je in de natuur tegenkomt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten